Цей мікроелемент є складовою крові, а також м’язової тканини. Він виконує роль каталізатора хімічних реакцій, вкладених у підтримку в організмі необхідного кислотного рівня. Крім того, цинк входить до складу інсуліну, який регулює концентрацію цукру в крові.
Важливо! Однією з причин недостатності цинку є надмірне споживання зернових, збагачених фітиновою кислотою, яка перешкоджає всмоктуванню цього елемента в кишечнику.
Однак страшний не лише дефіцит, а надлишок цинку, що провокує затримку росту та порушення мінералізації кісток. Але надлишок цього мікроелемента – явище рідкісне, оскільки токсичність цинку спостерігається при дозах, що перевищують 150 мг на добу, тоді як добова потреба у цинку становить лише 10 – 25 мг.
Які продукти містять цинк?
Продукти, що містять цинк:
- інжир;
- зелені овочі;
- яловича печінка;
- висівки;
- крупи;
- рослинні олії;
- гриби;
- молоко;
- чорна смородина;
- м’ясо та субпродукти.