Мідь, аналогічно залозі, відіграє найважливішу роль у підтримці оптимального складу крові, а саме в утворенні гемоглобіну. Мало того, залізо, яке накопичується в печінці, не зможе брати участь в утворенні гемоглобіну без міді.
Нестача міді загрожує дерматозами, затримкою росту у дітей, розвитком анемії, частковим облисінням, атрофією серцевого м’яза, втратою апетиту та втратою ваги.
У надмірній кількості мідь має на організм токсичну дію, яка проявляється розвитком ниркової недостатності та гастроентериту. Крім того, надмірний вміст міді в організмі може виявлятися лихоманкою, судомами та так званим “проливним” потом.
Важливо! При правильному та різноманітному харчуванні забезпечується нормальна концентрація міді в організмі (надлишок цієї речовини найчастіше зустрічається у людей, які зловживають синтетичними біодобавками).
У яких продуктах міститься мідь?
Добова норма міді для дорослої людини становить близько 3 мг на добу, при цьому вагітним і рекомендується збільшити цю норму до 4 – 5 мг. Дітям до року мідь необхідна у кількості 1 мг на добу; з року до трьох доза збільшується до 1,5 мг, тоді як з 7 до 12 років рекомендується вживати щонайменше 2 мг цього мікроелемента на день.
Харчові джерела міді:
- яйця;
- кисломолочні продукти;
- спаржа;
- проросла пшениця;
- житній хліб;
- какао;
- морепродукти;
- риба;
- вишня;
- айва;
- чорнослив;
- ананас;
- ожина;
- аґрус;
- баклажани.