Залізо – це елемент, без якого неможливий процес кровотворення, а також створення гемоглобіну, що забезпечує тканини мозку, залози внутрішньої секреції та все тіло загалом киснем.
Корисність заліза:
- Стимулювання процесу кровотворення.
- Зміцнення імунітету.
- Сприяння синтезу гормонів щитовидної залози.
- Захист від негативного впливу бактерій.
- Виведення токсинів та важких металів.
- Регулювання окисно-відновних процесів.
Дефіцит заліза призводить до затримки росту та анемії.
Важливо! Жінки відчувають нестачу в залозі під час вагітності та в період годування груддю.
Важливо! Надмірне надходження в організм заліза сприяє розвитку гастроентериту.
У яких продуктах міститься залізо?
Добова норма споживання заліза варіюється в межах 10–30 мг.
Харчові джерела заліза:
- м’ясо індички;
- молюски;
- гречка;
- печінка тварин;
- пшеничні висівки;
- свинина;
- яблука;
- гарбуз;
- мідії;
- плоди шипшини;
- суниця лісова;
- буряк;
- сухофрукти.
Важливо! Краще засвоюється залізо з продуктів при поєднанні з фруктозою, лимонною та аскорбіновою кислотами, що у великій кількості містяться у фруктах, ягодах та соках. Ускладнюють всмоктування заліза зернові та бобові культури, міцний чай, а також щавлева кислота.