Цинк

Цей мікроелемент є складовою крові, а також м’язової тканини. Він виконує роль каталізатора хімічних реакцій, вкладених у підтримку в організмі необхідного кислотного рівня. Крім того, цинк входить до складу інсуліну, який регулює концентрацію цукру в крові.

Важливо! Однією з причин недостатності цинку є надмірне споживання зернових, збагачених фітиновою кислотою, яка перешкоджає всмоктуванню цього елемента в кишечнику.

Однак страшний не лише дефіцит, а надлишок цинку, що провокує затримку росту та порушення мінералізації кісток. Але надлишок цього мікроелемента – явище рідкісне, оскільки токсичність цинку спостерігається при дозах, що перевищують 150 мг на добу, тоді як добова потреба у цинку становить лише 10 – 25 мг.

Які продукти містять цинк?

Продукти, що містять цинк:

  • інжир;
  • зелені овочі;
  • яловича печінка;
  • висівки;
  • крупи;
  • рослинні олії;
  • гриби;
  • молоко;
  • чорна смородина;
  • м’ясо та субпродукти.