Йод

Основна функція йоду – забезпечення синтезу гормону щитовидної залози під назвою “тироксин”. Крім того, йод бере активну участь у створенні фагоцитів, що являють собою своєрідні “патрульні” клітини, що знищують сміття і всілякі чужорідні тіла безпосередньо в клітинах.

Важливо! Йод у чистому вигляді, що потрапляє в організм, майже не засвоюється, при цьому значні його дози можуть спровокувати важке отруєння: так, смертельна доза чистого йоду для людини становить близько 3 г (отримати таку дозу з продуктами харчування, збагаченими йодом неможливо).

Йод потрапляє в організм людини з продуктами харчування, водою і повітрям, тому люди, які постійно проживають біля моря, рідко відчувають йододефіцит, особливо якщо включають до раціону йодовмісні продукти.

Які продукти містять йод?

Добова норма йоду дорівнює 2 – 4 мкг на кілограм маси тіла.

Золоте правило! Чим менше йоду присутній у навколишньому середовищі, тим більше необхідно вводити до раціону продуктів, багатих цим мікроелементом.

Йодовмісні продукти:

  • морська сіль;
  • овочі зеленого кольору;
  • харчова йодована сіль;
  • океанічна та морська риба;
  • морепродукти, включаючи морські водорості та морську капусту;
  • печінка тріски;
  • спаржа.