Мідь

Мідь, аналогічно залозі, відіграє найважливішу роль у підтримці оптимального складу крові, а саме в утворенні гемоглобіну. Мало того, залізо, яке накопичується в печінці, не зможе брати участь в утворенні гемоглобіну без міді.

Нестача міді загрожує дерматозами, затримкою росту у дітей, розвитком анемії, частковим облисінням, атрофією серцевого м’яза, втратою апетиту та втратою ваги.

У надмірній кількості мідь має на організм токсичну дію, яка проявляється розвитком ниркової недостатності та гастроентериту. Крім того, надмірний вміст міді в організмі може виявлятися лихоманкою, судомами та так званим “проливним” потом.

Важливо! При правильному та різноманітному харчуванні забезпечується нормальна концентрація міді в організмі (надлишок цієї речовини найчастіше зустрічається у людей, які зловживають синтетичними біодобавками).

У яких продуктах міститься мідь?

Добова норма міді для дорослої людини становить близько 3 мг на добу, при цьому вагітним і рекомендується збільшити цю норму до 4 – 5 мг. Дітям до року мідь необхідна у кількості 1 мг на добу; з року до трьох доза збільшується до 1,5 мг, тоді як з 7 до 12 років рекомендується вживати щонайменше 2 мг цього мікроелемента на день.

Харчові джерела міді:

  • яйця;
  • кисломолочні продукти;
  • спаржа;
  • проросла пшениця;
  • житній хліб;
  • какао;
  • морепродукти;
  • риба;
  • вишня;
  • айва;
  • чорнослив;
  • ананас;
  • ожина;
  • аґрус;
  • баклажани.