Центр сімейної медицини Відродження Життя
Одеса, вул.Академічна, 1 +38 066 281-20-07 +38 068 947-34-10
Одеса, вул.Спортивна, 3/1 +38 063 013-78-58
ПН-ПТ: 9:00 - 19:00 СБ: 9:00 - 16:00 renewal.od@gmail.com

Залізо

Залізо – це елемент, без якого неможливий процес кровотворення, а також створення гемоглобіну, що забезпечує тканини мозку, залози внутрішньої секреції та все тіло загалом киснем.

Корисність заліза:

  • Стимулювання процесу кровотворення.
  • Зміцнення імунітету.
  • Сприяння синтезу гормонів щитовидної залози.
  • Захист від негативного впливу бактерій.
  • Виведення токсинів та важких металів.
  • Регулювання окисно-відновних процесів.

Дефіцит заліза призводить до затримки росту та анемії.

Важливо! Жінки відчувають нестачу в залозі під час вагітності та в період годування груддю.

Важливо! Надмірне надходження в організм заліза сприяє розвитку гастроентериту.

У яких продуктах міститься залізо?

Добова норма споживання заліза варіюється в межах 10–30 мг.

Харчові джерела заліза:

  • м’ясо індички;
  • молюски;
  • гречка;
  • печінка тварин;
  • пшеничні висівки;
  • свинина;
  • яблука;
  • гарбуз;
  • мідії;
  • плоди шипшини;
  • суниця лісова;
  • буряк;
  • сухофрукти.

Важливо! Краще засвоюється залізо з продуктів при поєднанні з фруктозою, лимонною та аскорбіновою кислотами, що у великій кількості містяться у фруктах, ягодах та соках. Ускладнюють всмоктування заліза зернові та бобові культури, міцний чай, а також щавлева кислота.